Spaghetti z nutką pikanterii

Dla wielbicieli kuchni włoskiej!
/ 11.02.2014 14:04

Jeśli jesteś fanką makaronów i kuchni włoskiej, koniecznie wypróbuj ten ognisty przepis!

Pikantne spaghetti

fot. serwis prasowy Mamma Mia

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 30 g selera naciowego
  • 250 g czerwonej papryki
  • 15 g masła
  • 2-3 łodyżek pietruszki
  • ok. 10 listków bazylii
  • 1 łodyżka mięty
  • 1-2 łodyżki szczypiorku
  • 10 ml brandy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.
2. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor.
3. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru.
4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.
5. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.
6. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki.
7. Przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

Na podstawie materiałów prasowych Mamma Mia

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)