Składniki:
- Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej,
- 3 dag drożdży,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 120 ml letniego mleka,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 0,5 łyżeczki soli.
- Farsz:
- 25 dag wędzonego boczku,
- 20 dag sera gouda,
- 5 dag płatków migdałowych,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z mlekiem. Dodać cukier. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać żółtko i połowę roztrzepanego jajka i zaczyn. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Masło stopić. Dodać go stopniowo do ciasta i wyrabiać przez kilka minut. Ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Szklanką wykroić krążki. Przygotować farsz. Boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Żółtko utrzeć z masłem. Nadal ucierając dodawać stopniowo boczek i utarty wcześniej ser. Masę wymieszać z płatkami migdałowymi. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie rozłożyć na krążkach ciasta. Zlepić pierogi. Poukładać na blasze posmarowanej masłem (należy pamiętać o zachowaniu odstępów między pierogami). Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Gdy podrosną posmarować resztą roztrzepanego jajka. Wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni C pieca. Piec ok. 25 min (skórka musi być koloru bursztynowego).
Autor: Bahus.
Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia polska.