Pielmieni czyli rosyjskie pierogi

Pielmieni to tradycyjne rosyjskie małe pierożki z mięsnym farszem. Potrwa ta pochodzi dokładnie z Syberii, dlatego też często są nazywane syberyjskimi pierogami.

Pielmieni to tradycyjne rosyjskie małe pierożki z mięsnym farszem. Potrwa ta pochodzi dokładnie z Syberii, dlatego też często są nazywane syberyjskimi pierogami.

Słowo „pielmiań" oznacza "chlebowe ucho". I w rzeczywistości pielmienie przypominają kształtem ucho. Przyrządza się je z ciasta i mięsa. Na Syberii robiło się je w tysiącach, a następnie wystawiało na zewnątrz i zamrażało. Dawniej każdy Sybirak udając się w daleką drogę, obowiązkowo zabierał cały worek pielmieni.

Ciasto na pielmienie najczęściej wyrabia się z samej mąki i wody. Aby uzyskać elastyczne, dobrze wyrobione ciasto musimy użyć dużo siły.  Farsz do pielmieni robi się z surowego mielonego mięsa (mieszanego) z dodatkiem surowej cebuli, czosnku, przypraw, oraz niewielkiej ilości wody lub mleka. Pielmieni gotuje się w wywarze z jarzyn lub po prostu w osolonej wodzie.

Tradycyjnie w Rosji podaje je się je z odrobiną masła i prawdziwym wołowym rosołem, ale smakują równie wybornie ze śmietaną, octem, pieprzem, czy podsmażoną cebulką.

Pielmieni czyli rosyjskie pierogi

Ciasto:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka lodowatej przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Jajko wymieszać z wodą i solą. Na stolnicy wysypać mąkę. Zrobić wgłębienie na czubku i wlewać wodę z solą i jakiem. Zagnieść ciasto, dodać olej i szybko wyrabiać. Ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem krążki.

Farsz:

Składniki:

  • 30 dag wołowiny,
  • 30 dag wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki mleka,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą z pieprzem. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy nadzienie.

Farsz nakładać na każdy krążek ciasta i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie, do momentu wpłynięcia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)