Piękna Helena

Pod tą tajemnicza nazwą skrywa się francuski deser na bazie gruszek.
/ 21.10.2013 10:49

Pod tą tajemnicza nazwą skrywa się francuski deser na bazie gruszek.

Piękna Helena

Deser został po raz pierwszy podany przez Auguste'a Escoffiera w 1865 roku. Nazwa wywodzi się od popularnej wówczas operetki Jacques'a Offenbacha pod tym samym tytułem. Operetka cieszyła się wielkim powodzeniem wśród paryżan, że resaturatorzy tworzyli dania nawiązujące do imienia Heleny Trojańskiej (np. befsztyki Pięknej Heleny z jabłkami i karczochami lub mus Pięknej Heleny z kurczęcia w szparagach). Wiele dan z czasem zostało zapomnianych, jednak gruszki Pięknej Heleny przetrwały do dziś. źródło: wikipedia

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 2 szklanki wody i zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.

Gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonek i  ewentualnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne.

Gruszki włożyć do gorącego syropu i gotować około 8 minut.

Na talerzu rozsmarować trochę polewy czekoladowej i postawić gruszkę. Gruszkę polać sosem czekoladowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)