Pieczarkowe racuszki

Idealne na obiad, najlepiej smakują prosto z patelni. W sezonie grzybowym pieczarki można zastąpić świeżymi leśnymi grzybami. Będą równie smaczne.

Idealne na obiad, najlepiej smakują prosto z patelni. W sezonie grzybowym pieczarki można zastąpić świeżymi leśnymi grzybami. Będą równie smaczne.

Zobaczcie przepis na pieczarkowe racuszki, nie tylko dla wegetarian.

Pieczarkowe racuszki

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • szklaka mąki tortowej
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • cebula
  • olej
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy łyżkę oleju oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy.

Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy w cienki plasterki. Cebulę siekamy, smażymy na oleju razem z pieczarkami. Gdy się zrumienią miksujemy blenderem na jednolitą masę, odstawiamy do wystygnięcia.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek. Na tłuszcz wrzucamy małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Proste. Muszę zobaczyć czy będą mi smakowały.