Pesto

Pesto

Pesto – sos z liści bazylii, czosnku, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i tartego sera parmezan lub pecorino.
/ 24.04.2009 13:06
Pesto

Pesto ma tradycję jeszcze średniowieczną, pochodzi z Ligurii (pesto alla genovese). Jego nazwa wywodzi się od słowa pestare – gnieść. Oryginalnie wyrabiano pesto w marmurowych moździerzach za pomocą drewnianego tłuczka. 

We Włoszech sprzedaje się go na wagę, u nas można kupić pesto w małych słoiczkach.

Pesto czerwone – poza tradycyjnym, zielonym spotyka się także pesto czerwone (pesto alla siciliana) - specjalność sycylijską. Jest słodsze i kwaśniejsze w smaku, gdyż zamiast bazylii używa się do jego wyrobu suszonych na słońcu pomidorów.

Współcześnie kucharze eksperymentują tworząc nowe odmiany: pesto na bazie rukoli, zielonej pietruszki, zastępują orzeszki piniowe tartymi migdałami.

Pesto ma uniwersalne zastosowanie – jest bazą wielu sosów do makaronów, sałat, sera, mięs, zup. Świetnie smakuje z chlebem. W przypadku dodawania do potraw gotowanych, należy to robić już po zdjęciu potrawy z ognia, gdyż bazylia gorzknieje pod wpływem wysokiej temperatury.

Pesto można przechowwać w lodówce ponad tydzień.

Zobacz przepisy: Pesto, Carpaccio, Zupa Minestrone, Łosoś pieczony, Omlet z serkiem ricotta i pesto, Kurczak z winem chianti (Pollo al chianti) - z pesto czerwonym.