Pasztet z grzybów

Grzyby oczyścić, opłukać i udusić na słoninie razem z cebulą. Dodać czerstwą bułkę, aby wchłonęła sos. Ostudzić, następnie zemleć w maszynce dwa razy.
/ 18.10.2006 10:26

Składniki

  • 1 kg grzybów świeżych,
  • duża cebula,
  • 20 dag świeżej słoniny,
  • pół czerstwej bułki paryskiej,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • pieprz,
  • ziele angielskie lub gałka muszkatołowa,
  • sól, przyprawa do zup

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać i udusić na słoninie razem z cebulą. Dodać czerstwą bułkę, aby wchłonęła sos. Ostudzić, następnie zemleć w maszynce dwa razy.

Do masy wbić jaja, dodać przyprawy i tartą bułkę. Naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć masę i zapiec.