POLECAMY

Owoce letnie: maliny

„W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem, zapodziani po głowy, przez długie godziny, zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny - palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem” – tak pisał Leśmian…
„W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem, zapodziani po głowy, przez długie godziny, zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny - palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem” – tak pisał Leśmian…

…a my dziś przywołujemy słodycz najulubieńszych leśnych owoców. Starożytna legenda mówi, że na początku byłe one białe, ale mały Jowisz krzyczący wniebogłosy, aby ogłuszyć Korybantów, sprowokował piękną nimfę do nachylenia się nad nim i ukojenia jego gniewu słodką maliną. Nieostrożna, zraniła jednak pierś dotykając kolca i krew zmieniła owoce na zawsze.
Abstrahując od pięknego mitu, zachwalamy także walory zdrowotne malin, znane od wieków w medycynie ludowej. Otóż owoce mają działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe, co wykorzystuje się w sokach leczniczych i herbatkach. Pełne witaminy A i C są wielkim przyjacielem urody!

Owoce letnie: maliny

Francuski placek malinowo-czekoladowy
Ciasto:
  • 1 szkl. mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/3 szkl. margaryny,
  • 1 ubite jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
  • 85 g deserowej czekolady,
  • ¾ szkl. miękkiego masła,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 jaja,
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1 szkl. malin
Połączyć mąkę i sól, wkroić margarynę i posiekać. Dodać jajo, wodę i sok z cytryny. Wyrobić ciasto i wstawić na min. godzinę do lodówki (najlepiej na noc). Rozwałkować ciasto na tortownicę zaginając brzegi ku górze (ok. 2 cm). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni, przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w misce nad parą. Ostudzić lekko. Masło zmiksować na puszyste, dodać do przestudzonej czekolady wraz z wanilią. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Na upieczony spód wyłożyć maliny, posypać łyżką cukru pudru i na wierzch wyłożyć czekoladę. Wstawić na noc do lodówki. Podawać przyozdobione malinami i bitą śmietaną.

Sałatka z kurczakiem i malinami
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • mieszane zielone sałaty (np. zwykła, cykoria, radicchio, rzymska),
  • oliwa z oliwek,
  • garść orzechów włoskich,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 obrane pomarańcze,
  • 1 różowy grejpfrut,
  • 1 awokado,
  • pęczek szczypiorku,
  • szklanka świeżych malin
Kurczaka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na oleju kilka minut, posolić i popieprzyć. Sałaty umyć i porwać na kawałki, dołożyć posiekany szczypior. Z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny i zimnej wody przygotować sos – doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dosypać do sosu pokrojone drobno orzechy. Owoce pokroić na plastry, ułożyć na sałacie, na wierzchu dać kurczaka i polać sosem. Udekorować obficie malinami.

Agata Chabierska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
Nie należy jednak zapominać, że w malinach są takie małe, białe robaczki!!!Przed zjedzeniem maliny warto sprawdzić czy nie jest przypadkiem z małym bonusem.