mięta pieprzowa

Orzeźwiająca świeżość Carusa

Jeśli lubisz orzeźwiające drinki, które mają w sobie coś dynamicznego, świeże Caruso na pewno ci zasmakuje.
/ 04.01.2011 16:40
mięta pieprzowa

Śpiewająca radość

Drink powstał w Ameryce, ale swą nazwę zawdzięcza włoskiemu tenorowi Enrico Caruso, który w pierwszej połowie lat dwudziestych minionego wieku występował za oceanem. Siłą i energią swego głosu podbił serca amerykańskich melomanów, a drink jego imienia uwodzi siłą i energią smaku.

Zobacz także: Jak przygotować Pucciniego?

Ostro i miętowo

To nie jest delikatny drink, choć bez wątpienia nie brakuje mu fantazji. W różnych proporcjach łączymy w nim gin, wytrawny wermut i likier miętowy. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze z kostkami lodu, a następnie - już bez lodowych kostek - wlewamy do kieliszka koktajlowego. Mroźna mięta ożywia, doskonale nadaje się więc na wieczorne przyjęcie, gdy atmosfera zaczyna trochę przygasać. Ze względu na sporą siłę zbyt częste powtórki ni są jednak wskazane.

Zobacz także: Jak zrobić Garibaldiego?