Oliwy z dodatkami.

Olio Santo

Olio Santo – w tłumaczeniu: święty olej - w rzeczywistości jest to diabelnie ostra oliwa.
/ 27.05.2009 11:44
Oliwy z dodatkami.

Ostra oliwa extra vergine z dodatkiem suszonych papryczek peperoncini, tradycyjny przysmak z Calabrii.

Jest używana jako przyprawa do zaostrzania smaku wielu potraw: sałatek, makaronów, sosów, ryb, owoców morza, mięs i warzyw – na przykład makaron z małżami przed podaniem można skropić Olio Santo. Świetnie smakuje z pieczywem jako prosta przekąska.

Oliwę można w prosty sposób zrobić samemu w domu.

Zobacz także: Co warto wiedzieć o greckiej oliwie?

Przepis:

1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine

8 papryczek peperoncini lub chili

buteleczka lub słoiczek z zamknięciem

Papryczki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i suszymy kilka dni na słońcu (zimą nad kaloryferem).  Następnie odcinamy ogonek, peperoncini przekrawamy wzdłuż, wyrzucamy pestki i wkładamy papryczki do butelki lub słoiczka. Zalewamy oliwą i zamykamy. Oil Santo można użyć już następnego dnia, ale najlepszy będzie, gdy postoi 2-3 dni.