POLECAMY

Nadziewane pomidory

Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok. Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki...

Składniki
6 dużych pomidorów
1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
2 łyżki posiekanej bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 filety anchois, odsączone i posiekane
2 zmiażdżone ząbki czosnku
cukier
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania
Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok. Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki. Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem. Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów. Pieczemy przez 15 min., od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem. Podajemy gorące lub letnie.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)