Nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki są świetne zarówno na przystawkę przed wieczornym przyjęciem, jak i przekąskę w ciągu dnia, gdy jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu na pełny posiłek, a chcemy zjeść coś pożywnego i zdrowego.

Nadziewane pieczarki są świetne zarówno na przystawkę przed wieczornym przyjęciem, jak i przekąskę w ciągu dnia, gdy jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu na pełny posiłek, a chcemy zjeść coś pożywnego i zdrowego.

Nadzienie można przygotować z różnych warzyw dostępnych w danym sezonie. możemy bawić się w ten sposób smakiem i kolorami potrawy. Danie idealne dla wegetarian.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek

    Nadziewane pieczarki

  • pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • mały por
  • mała cukinia
  • marchewka
  • 100 g tofu
  • 100 g sera żółtego startego
  • szklanka bulionu
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • natka pietruszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Trzonki pieczarek oddzielić od kapeluszy i drobno posiekać. Pomidora i cukinię pokroić w drobną kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce. Por i natkę pietruszki posiekać. Tofu pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane trzonki pieczarek, por, cukinię, pomidora, marchewkę, tofu i smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Dodać bułkę tartą, koncentrat, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.

Przygotowane nadzienie nakładać łyżką do kapeluszy pieczarek, posypać serem. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem. zapiekać około 15 minut w 200 stopniach.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Próbowałam ,bardzo dobre :)