POLECAMY

Nadziewane kabaczki

Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu jako podstawę.

Składniki

1,5 kg kabaczków
150 g ryżu
300 g grzybów świeżych
2 cebule
100 g tłuszczu
1 jajko
30 g mąki
1 szklanka śmietany
sól
pieprz
zielenina

Sposób przygotowania

Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu jako podstawę. Oprószyć solą i pieprzem.

Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody.

Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na 80 g tłuszczu cebulą, smażyć mieszając ok. 10 minut.

Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi cebulą i grzybami oraz z surowym jajkiem, przyprawić do smaku.

Do każdego krążka kabaczka włożyć nadzienie. Ułożyć je w rondlu lub w brytfannie, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie.

Z 20 g tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)