Na zielono, czyli warzywa w codziennym menu

Do wiosny jeszcze daleko, ale wiosenna zieleń powinna gościć na naszych talerzach o każdej porze roku. Brokuły, zieloną cukinię i szpinak możemy podać na różne sposoby. Tym razem proponujemy zielone placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne placki ziemniaczane.
/ 06.01.2010 19:23

Do wiosny jeszcze daleko, ale wiosenna zieleń powinna gościć na naszych talerzach o każdej porze roku. Brokuły, zieloną cukinię i szpinak możemy podać na różne sposoby. Tym razem proponujemy zielone placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne placki ziemniaczane.Na zielono, czyli warzywa w codziennym menu

Placuszki brokułowo-serowe
Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 opakowania twarożku do smarowania, np. Bieluch, Almette
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Brokuł myjemy, dzielimy na „różyczki” i gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski, dodajemy serki (mogą być smakowe, np. czosnkowe – smak czosnku doskonale komponuje się z brokułami) i intensywnie mieszamy, tak by powstała w miarę jednolita masa. Do masy dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy w postaci placuszków.

Placuszki z cukinii
Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Placuszki ze szpinaku
Składniki:

  • 2 paczki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Smażyć w postaci placuszków. Podawać na ciepło, np. z gęstym jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Smacznego!
 

Redakcja poleca

REKLAMA