Na fasolke

Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praske czosnek, lekko podsmażyć...

Składniki
1 kg fasolki szparagowej
4 - 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól

Sposób przygotowania
Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praske czosnek, lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparaowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut.
Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką. Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do miesa.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)