Musztarda.

Musztarda Dijon

Znana na całym świecie musztarda Dijon co prawda pochodzi z tego miasta, ale w 2008 roku Unilever zamknął fabrykę musztardy w tym mieście.
/ 01.07.2009 11:16
Musztarda.

Musztardę wyrabia się z ziaren gorczycy, które w 90% sprowadzane są do Francji z Kanady. Ziarna zgniata się aby pękła łupina a potem miesza z octem winnym, wodą, solą. Na koniec miesza się ją z innymi przyprawami i mieli. Musztarda nabiera charakterystycznego zapachu w procesie fermentacji. Podczas mielenia w przemysłowych młynach pod wpływem wysokiej temperatury ostrość gorczycy zanika i zastępuje się ją chrzanem

Musztarda Dijon – stała się nazwą generyczną dla jednej z odmian musztardy, w której zamiast octu dodaje się moszczu winogronowego, co czyni ją gładszą i łagodniejszą od wielu innych gatunków. Ani receptura ani miejsce pochodzenia nie są chronione, może ją produkować dowolna fabryka. Ma kremową konsystencję i jaskrawy kolor żółtka.

Zobacz także: Kuchnia prowansalska

Używa się jej zwłaszcza do gotowania, dodaje się ją do sosów zarówno na ciepło jak i do sosów sałatkowych patrz przepis: Sos vinaigrette. Naciera się nią pieczenie i dodaje do potraw smażonych, a w szczególności do drobiu. Należy dodawać ją pod koniec gotowania i stosować z umiarem.