Muszle nadziewane sosem z owoców morza

Zawarte w owocach morza kwasy omega-3 i makroelementy chronią przed wpływem wolnych rodników i chorobami serca, dlatego warto zadbać o nie w swojej diecie. Polecamy przepis na muszle makaronowe nadziewane sosem z owoców morza.
/ 26.09.2013 13:24

Muszle nadziewane serem

Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza (dla 4 osób)

Składniki:

  • 700ml przecieru pomidorowego
  • 300 g makaronu Duże Muszle
  • 300 g filetów z dorsza
  • 300 g krewetek tygrysich
  • 1 bakłażan
  • pół białej cebuli
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine
  • łyżka oleju ryżowego do podsmażenia
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać pokrojonego drobno bakłażana i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wino, przecier i gotować ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę krewetki i dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty.  Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i dodać do niego łyżkę oliwy. Wewnątrz każdej muszli umieścić przyrządzony farsz. Tak przygotowane danie piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 150 °C przez 5 minut. Przed podaniem danie udekorować można natką pietruszki.

Źródło: Marketing & PR Solution/bj

Zobacz także: Faszerowane winniczki -  jak faszerować muszle?