Mięsne przystawki są u nas bardzo popularne i obowiązkowo pojawiają się niemal na każdym przyjęciu. Uzupełnione dodatkami z warzyw czy owoców, urozmaicają menu.
Serwując przekąski z mięsa, zazwyczaj wybieramy wędliny, jak np. gotowaną szynkę, polędwice, często sięgamy po suche kabanosy, salcesony, czy boczek. Spośród mięs natomiast najczęściej sięgamy po schab, karkówkę, boczek, a także drób.
Przygotowanie przystawek mięsnych jest proste, szybkie i wygodne. Zakupione wcześniej wędliny wystarczy rozłożyć na ozdobionych paterach. Mięsa natomiast można przyrządzić wcześniej, przed podaniem wystarczy je pokroić, ułożyć na półmisku i estetycznie przybrać. Oczywiście zarówno z wędlin, jak i pieczonych mięs można również przygotować bardziej wyszukane, wykwintne przystawki. Zobaczcie zatem jakie...
Czy wiesz, że... Wybierając wędlinę kupuj tą wysokogatunkową. Nie oszukujmy się - za dobrą wędlinę trzeba zapłacić. Zwracjaj zawsze uwagę na jej wygląd. Szukaj takich, gdzie na przekroju widać mięsne włókna o nieregularnym kształcie, pasma tłuszczu, dziurki, pęknięcia. Idealny kształt, doklejony tłuszcz mają jedynie wędliny wytwarzane przemysłowo.
Sprawdzajmy skład kupowanych przez nas wędlin, również w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę – sprzedawca ma bowiem obowiązek dokładnego poinformowania nas o składzie wybranego produktu.
Przekąski z wędlin
Szparagi zawinięte w szynkę
Składniki:
- szparagi konserwowe
- szynka konserwowa
- majonez
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Każdy plaster szynki smarujemy majonezem, na to kładziemy dwa szparagi, zwijamy i związujmy szczypiorkiem.
Rulony z szynki z pastą jejczną
Składniki:
- 10 plastrów szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka oraz ogórki kroimy w drobna kostkę, następnie łączymy je z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdy plaster szynki kładziemy pastę jajeczną, rolujemy i zawiązujemy Szczypczykiem.
Ruloniki z jabłkowym musem
Składniki:
- gotowana szynka
- mus jabłkowy
- majonez
- musztarda
- cukier puder
- sól, pieprz
- owoce do przybrania (cząstki jabłek, kawałki pomarańczy, winogrona)
Sposób przygotowania:
Mus jabłkowy łączymy z majonezem i musztardą (na 1/2 szklanki musu i 1/2 szklanki majonezu wystarczy łyżeczka musztardy), przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Plastry szynki smarujemy przygotowana pastą, zwijamy w ruloniki, układamy na liściach sałaty. Wierzch każdej porcji ozdabiamy majonezem, dekorujemy owocami.
Szynka z pastą chrzanową
Składniki:
- 10 plastrów wędzonej szynki
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g sera żółtego
- łyżka chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z serem i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki przekrawamy na pół, połówki smarujemy pastą, zwijamy w rulony, spinamy wykałaczkami i podajemy.
Sałatka jarzynowa w szynce
Składniki:
- szynka konserwowa w plastrach
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniaki
- kawałek pora
- jajka
- groszek konserwowy
- ogórek kiszony
- musztarda
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa na sałatkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. warzywa, jajka, ogórki, por pokroić w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Gotową sałatkę zawijać w plastry szynki.
Pieczone mięsa
Schab ze śliwkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- ok, 20 sztuk dużych śliwek suszonych
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, i ziołami. Wkładamy do naczynia i polewamy wszystko oliwą. Wkładamy na noc do lodówki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę.
Pierś indyka z owocami
Składniki:
- duża pierś z indyka
- sól, pieprz
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- 3 pomarańcze
- 3 kiwi
- kiść winogron
- majonez
- liście sałaty
- tłuszcz
Sposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Lekko obsmażamy na patelni, następnie przekładamy do rondla i dusimy do miękkości przez około godzinę.
Zimne mięso kroimy w plastry, układamy na obrzeżach półmiska, na środek wykładamy owocową sałatkę. Plastry mięsa przybieramy kleksem majonezu.
Karkówka w papryce
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ziaren kolendry
- łyżka ziół prowansalskich
- 50 ml bulionu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy w plastry, Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, kolendrą, olejem, papryką, ziołami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy cebulą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy, pieczemy godzinę w 200 stopniach. Gdy pieczeń ostygnie kroimy w cienkie plastry i podajemy na półmisku z korniszonami, marynowanymi grzybkami, marynowaną cebulką.