POLECAMY

Meksykańska zapiekanka

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w krążki a czosnek drobno posiekać.

Składniki
1,2 kg ziemniaków
2 puszki czerwonej fasolki
6 jajek
75 ml mleka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz do smaku
świeże zioła do dekoracji (bazylia, oregano, tymianek)

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w krążki a czosnek drobno posiekać.

Na rozgrzanej oliwie ok. 15 minut na średnim ogniu usmażyć ziemniaki.

Fasolkę przepłukać wodą z zalewy i osączyć. Razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do ziemniaków i smażyć wszystko przez ok. 5 minut a następnie przyprawić solą i pieprzem.

Następnie mleko wymieszać z jajkami i doprawić do smaku i polać tym ziemniaki. Całość smażyć kilka minut na bardzo małym ogniu.

Posiekać świeżą bazylię lub oregano i posypać nimi zapiekankę kiedy już się zetnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)