POLECAMY

Mazurskie kłobuki warzywne

Mrożonki udusić w rondlu na rozgrzanym oleju, dodać czosnek, cebulę, przestudzić, wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek...

Składniki
Po 1 opakowaniu mrożonek: Azja i Zupa pieczarkowa
10 płatów ciasta francuskiego
3 ząbki czosnku
1 cebula
pęczek koperku
2 jajka i 1 żółtko
sól i pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Mrożonki udusić w rondlu na rozgrzanym oleju, dodać czosnek, cebulę, przestudzić, wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek.
Z płatów ciasta wyciąć 8 trójkątów o bokach 15 cm.
Na każdym trójkącie położyć po 1 porcji przesmażonej masy warzywnej.
Trójkąty złożyć na pół, skleić brzegi, pokarbować je ozdobnie jak na pierogi- widelcem. Te trójkąty to „korpusy” kłobuka. Teraz do każdego - w miejscu trzech narożników trzeba dokleić ogony - po 4 pióra z klinów wyciętych z reszty ciasta i fantazyjnie wygiętych, głowę z wspaniałym grzebieniem i po 2 długie nogi. (Kłobuk mazurski ma postać koguta)
Każdego kłobuka smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy na złoto w temp. 220 st. C. przez ok. 15 - 20 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno - jako przekąskę.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)