Makaronowa zapiekanka w 6 krokach

Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką.
/ 24.05.2013 06:00

Składniki

 

 

  • Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g

    Makaronowa zapiekanka w 6 krokach

  • Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
  • Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Czosnek do smaku
  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser np. parmezan

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut