Składniki
-
Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
- Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
- Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
- Czosnek do smaku
- Pomidory – 3 szt.
- Ser np. parmezan
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut