Makaron z sosem bolognese już ci się znudził? Spróbuj naszej nowej propozycji - żurawinowego bolognese!
fot. serwis prasowy Cranberry Marketing Committee
Składniki na makaron z żurawiną - 4 porcje:
- 500 g spaghetti
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 tymianek
- 100 g suszonych żurawin
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa oleju
- 6 łyżek stołowych keczupu
- 100 ml bulionu (błyskawicznego)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- 1. Zagotuj dużą ilość wody na spaghetti.
- 2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- 3. Rozgrzej na patelni olej i usmaż wołowinę.
- 4. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie duś razem z wołowiną.
- 5. Tymianek umyj, oddziel listki od łodygi i dodaj na patelnię.
- 6. Dodaj bulion i keczup.
- 7. Dodaj żurawiny i duś, nieustannie mieszając.
- 8. Do gotującej się wody włóż spaghetti, posól i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 9. Sos z mięsem dopraw solą i pieprzem.
- 10. Nałóż spaghetti z sosem.
Materiały prasowe Cranberry Marketing Committee