Makaron w ziołach

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszając zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.
/ 20.10.2006 09:05

Składniki

  • 1/2 paczki makaronu penne (rurki)
  • 1/2 kg pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, tymianek
  • cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów)
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszając zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.