Łosoś norweski marynowany w morskiej soli i soku z limonki

Filet z łososia ze skórą należy natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową.
/ 18.12.2007 22:27

Składniki

  • Filet z łososia ze skórą
  • sól morska,
  • świeżo mielony biały pieprz,
  • cukier
  • sok z limonki
  • gałązki kopru
  • trawa cytrynowa

Sposób przygotowania

Filet z łososia ze skórą należy natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową.
Całość skropić kilkoma kroplami Wódki Żołądkowej Gorzkiej – miętowej. Tak przyprawionego łososia marynujemy 12 godzin w lodówce.
Po wyjęciu z marynaty wykrawamy kilka cieniutkich plastrów układamy na talerzu w towarzystwie gęstego dipu koperkowego i na złoto przyrumienionych chrupiących tostów.
Dekorujemy cząstką limonki i gałązką kopru oraz źdźbłami trawy cytrynowej.
Idealnym połączeniem będzie kieliszek lekkiego alkoholu dla podkreślenia delikatnego smaku ryby.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.07.2011 01:16
Ludzie, ryby nie są potrawami jarskimi!