Limonki to nieodłączny składnik wielu drinków, równiez w Meksyku.

Limonki w Meksyku

W Meksyku, na stole zawsze muszą stać limonki. Tak jak u nas stoją pieprz i sól.
/ 03.10.2016 14:24
Limonki to nieodłączny składnik wielu drinków, równiez w Meksyku.

Sok z limonek dodaje się do ogromnej ilości potraw. Na przykład, do rosołu z kury – ale dopiero, gdy jest na talerzu.

Sokiem z limonek skrapiamy też tortille – gdy wyłożyliśmy na nią już mięso i inne składniki, przed zamknięciem, należy jeszcze nadzienie skropić odrobiną soku z limonki.

Skrapiamy nią także sałatki, owoce awokado.

Limonka jest również nieodłącznym dodatkiem do tequili, a także składnikiem wielu drinków.

Nie ma salsy bez limonek, nie ma też quacamole. Niektórzy Meksykanie tak bardzo przyzwyczaili się do smaku soku z limonki, że dodają ten sok praktycznie do wszystkiego.

Limonki, podobnie jak cytryny, zawierają bardzo dużo witaminy C, wapnia, potasu i fosforu. Sok z tych owoców wspomaga metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga gasić pragnienie. Wzmacnia ponadto odporność. W warunkach atmosferycznych Meksyku, właściwości te są bardzo cenne.

Polecamy: Co to są ceviche?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)