Leczo

Pomidory sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę i pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić w garnku na oleju.
/ 20.10.2006 07:41

Składniki

  • 1,5 kg zielonej papryki
  • 600 g pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę i pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić w garnku na oleju.

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do warzyw.

Wszystko dusić na dużym ogniu bez przykrycia aż wyparuje połowa płynu. Po tym czasie przykryć garnek, zmniejszyć ogień i dusić aż wszystkie składniki zmiękną.

Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, doprawić papryką i dusić jeszcze ok. 10 minut.