Lazania szpinakowa - szybki przepis

Pora odczarować szpinak - ten nudny szpinak, kojarzony ze szkolną stołówką. Niezawodnym sposobem na szpinak jest lazania - włoska potrawa, w oryginalnej wersji serwowana z sosem pomidorowym i mięsem.
/ 22.03.2013 12:50


lazania ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe,
  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • czarne oliwki bez pestek (ilość wedle uznania),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn,
  • sos beszamelowy (wedle uznania),
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła,
  • ser żółty,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć  należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy lazanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 – 30 minut.

Zobacz także: Jak zrobić niskokaloryczną lasagne?

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o.(bj)

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/25.03.2013 08:58
ja uwielbiam szpinak ze śmietaną i fetą - genialnie smakuje jako tarta