W Turcji zazwyczaj składa się z cytryny. W Indiach można je spotkać dosłownie wszędzie i ze wszystkimi dostępnymi tam owocami (mango!). Choć tradycyjne lassi było słone i przyprawione ostrą papryczką chili, współcześnie triumfy święci właśnie słodkawa wersja tego napoju. Podstawą lassi jest jednak zawsze jogurt naturalny. Proponujemy szybką i smaczną wersję tego niezwykłego drinka, którego przygotowanie zajmuje… 30 sekund.
Potrzebne składniki:
- 230 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Sok, cukier i jogurt wlewamy do blendera i miksujemy przez 20 sekund. Następnie całość przekładamy do wysokich szklanek wypełnionych lodem i…. gotowe! Jeśli chcesz wzbogacić smak napoju, możesz dodać imbir, miętę, cynamon lub kardamon – uzyskasz orzeźwiający, wyrazisty smak w sam raz na upalne dni.
Zobacz także: Koktajle ze świeżych owoców
Źródło: Materiały prasowe.