
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- posiekana cebula
- ząbek czosnku
- 40 dag pomidorów z puszki
- 20 dag płatów makaronu do lasagne
- 10 dag żółtego tartego sera
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Lasagne to płaty makaronu, które przekłada się różnymi rodzajami nadzienia. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem, pieczarkami albo różnymi warzywami. Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lasagne bolognese, czyli z mięsem mielonym!
Przepis na lasagne z mięsem mielonym:
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek.
- Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy.
Zobacz też przepis na lasagne z pieczarkami
- Gotuj około 20 minut.
- Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.
- Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
- W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
- Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
WYPOWIEDZ SIĘ!