Składniki
-
- 3/4 puszki ananasa
- 1 średnia czerwona papryka
- 5 grzybów chińskich moon
- 1 duża cebula
- sos sojowy albo sojowo-grzybowy
- sól
Sos:
- sok pozostały w puszce po ananasach
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- kawałek kostki rosołowej do smaku
- 1/2 do 3/4 szklanki wody
- oliwa albo olej do smażenia
Sposób przygotowania
Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dorzucić paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby. Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być różowe. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby moon oraz pokrojonego ananasa.
Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś kisiel.
Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie.