Grillowana pierś kurczaka z gruszką

Grillowane filety kurczaka z gruszkami i oscypkiem, podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich.
/ 30.04.2014 15:13

Grillowane filety kurczaka z gruszkami i oscypkiem, podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich.To danie przygotuj na grillu lub na patelni grillowej.

Kurczak grillowany - przepis

fot. Materiały prasowe Drosed

Składniki na danie dla 4 osób:

  • 4 piersi kurczaka
  • 4 gruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 12 plasterków sera (najlepiej oscypka)
  • 8 plastrów chudego bekonu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

Sos:

  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
  • sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania kurczaka:

  1. 1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na pół i natrzyj ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw.
  2. 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku.
  3. 3. Gruszki obierz, pokrój w plastry (bądź cząstki) i skrop sokiem z cytryny.
  4. 4. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grilluj (lub smaż na patelni grillowej) z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę.
  5. 5. Gdy wszystkie składniki będą ciepłe, ułóż je na talerzach, udekoruj kolorowymi sałatami i skrop przygotowanym wcześniej sosem.
  6.  
  7. Na podstawie materiałów prasowych Drosedu
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)