Składniki na 9 porcji:
- 225 g szerokiego makaronu jajecznego
- 6 łyżek masła ekstra
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 jajek, żółtka oddzielić od białek
- 100 g ( ½ szklanki) cukru
- 170 g serka Bieluch naturalny
- 4 łyżki śmietany
- 450 g twarogu
- szczypta soli
Kruszonka:
- 55 g (4 łyżki) roztopionego masła
- 50 g ( ¼ szklanki) cukru
- 30 g ( 1/3 szklanki) pokruszonych krakersów grahamowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 °C.
- Posmarować tłuszczem żaroodporną brytfannę wielkości około 23x33 cm.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8-10 minut lub aż będzie al dente, odcedzić.
- Dodać 6 łyżek masła i wymieszać.
- W średniej misce utrzeć żółtka z serkiem Bieluch naturalny.
- Dodać do makaronu wraz ze śmietaną, twarogiem, solą.
- Ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makaronowo-serową.
- Przełożyć masę do przygotowanej brytfanny.
- W małej misce wymieszać roztopione masło z ¼ szklanki cukru oraz pokruszonymi krakersami. Wyłożyć na makaron.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Źródło: Materiały prasowe IMR advertising by PR/SM BIELUCH
Zobacz także: Pasta secca, czyli makaron suszony