Kugel z makaronu

Kugel to tradycyjna potrawa żydowska - przypomina podlaską babkę ziemniaczaną. Polecamy dziś przepis na kugel z makaronu.
/ 23.01.2013 08:47

Kugel

Składniki na 9 porcji:

  • 225 g szerokiego makaronu jajecznego
  • 6 łyżek masła ekstra
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 jajek, żółtka oddzielić od białek
  • 100 g ( ½ szklanki) cukru
  • 170 g serka Bieluch naturalny
  • 4 łyżki śmietany
  • 450 g twarogu
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 55 g (4 łyżki) roztopionego masła
  • 50 g ( ¼ szklanki) cukru
  • 30 g ( 1/3 szklanki) pokruszonych krakersów grahamowych          

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 °C.
  2. Posmarować tłuszczem żaroodporną brytfannę wielkości około 23x33 cm.
  3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8-10 minut lub aż będzie al dente, odcedzić.
  4. Dodać 6 łyżek masła i wymieszać.
  5. W średniej misce utrzeć żółtka z serkiem Bieluch naturalny.
  6. Dodać do makaronu wraz ze śmietaną, twarogiem, solą.
  7. Ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makaronowo-serową.
  8. Przełożyć masę do przygotowanej brytfanny.
  9. W małej misce wymieszać roztopione masło z ¼ szklanki cukru oraz pokruszonymi krakersami. Wyłożyć na makaron.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Źródło: Materiały prasowe IMR advertising by PR/SM BIELUCH

Zobacz także: Pasta secca, czyli makaron suszony

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)