Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną płuczemy pod zimną wodą, żeby nie była za kwaśna. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, około 30 minut.
/ 03.07.2018 15:25

Składniki

 

 

Naleśniki:

  • 1 l mleka
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 1/2 szklaki wody mineralnej gazowanej

    Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 1/2 kg pieczarek
  • olej
  • 2 łyżki margaryny
  • sol, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną płuczemy pod zimną wodą, żeby nie była za kwaśna. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, około 30 minut. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej i smaży,my pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażone pieczarki przekładamy do ugotowanej kapusty. Dodajemy margarynę, podsmażamy całość, przyprawiamy solą i pieprzem.

Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto, miksując wszystko. Smażymy naleśniki. Na każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu, dwa boki zawijamy do środka, a następnie w tobołek. Naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/13.07.2013 18:39
krokiety rzyby kapustom
/20.02.2013 11:14
Naleśniki bez mąki ?