Koushari

Koushari, smaczne jarskie danie popularne w Egipcie.
Koushari to mieszanka z soczewicy, makaronu i ryżu w sosie pomidorowym. Doskonale smakuje z chlebem.
/ 26.09.2016 15:51
Koushari, smaczne jarskie danie popularne w Egipcie.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka makaronu kolanka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka ciecierzycy ok. 425 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie soczewicy - soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, w dużym garnku zalać 3 szklankami wody, dodać sól, gotować ok. 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić. 2. Przygotowanie makaronu - zagotować wodę w tym samym garnku, wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować do miękkości, odcedzić i odstawić. 3. Przygotowanie ryżu - w tym samym garnku podgrzać dobrze oliwę, dodań ryż i smażyć przez 2 -3 minuty mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody i gotować do miękkości, ok. 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i odczekać 5 minut, następnie dodać do ryżu soczewicę, makaron i odcedzoną ciecierzycę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 4. Sos - podgrzać dobrze oliwę w dużej patelni lub woku, wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierć-plasterki i smażyć mieszając łyżką drewnianą na złoty kolor, następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę do czosnku i po dwóch minutach dodać sos pomidorowy lub pomidorowe puree i smażyć do zagotowania sosu. 5. Następnie wlać sos do mieszanki soczewicowo-makaronowo-ryżowej, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą i na małym ogniu podgrzać dobrze ok. 5 minut. Podawać z chlebem lub chlebem pita.

Autor: Polpal.

Redakcja poleca

REKLAMA