POLECAMY

Koreczki piłeczki biało-czerwone

Świetna przekąska w czasie transmisji meczów EURO 2012 - koreczki piłeczki biało-czerwone.
Koreczki piłeczki biało-czerwone

Składniki:

  • 1/2 kg chudego boczku wędzonego
  • 400 g serka pleśniowego typu brie lub camembert
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Boczek mielimy na drobnym sitku.Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku i szczyptę chili. Ilość chili zależy od tego, jak bardzo pikantne lubimy dania. Mieszamy masę dokładnie i uformujemy kuleczki- piłeczki. Rozsypujemy paprykę w proszku na talerzyk, obtaczamy mięsne kulki w papryce. Z serka pleśniowego naturalnego (brie lub camembert) za pomocą łyżeczki do drążenia jabłek wycinamy kuleczki - białe piłeczki. Nabijamy na wykałaczki po jednej kulce białej - serowej i jednej mięsnej - czerwone. Na koniec nabijamy kaparka. Układamy koreczki - piłeczki na talerzu, dekorujemy je listkami bazylii.

Autor: jaNina

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)