POLECAMY

Kółka makaronowe w sosie porowym z brokułem

Przepis na smaczny i pożywny makaron. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej. Idealny sposób na wykorzystanie wiosennych warzyw.
Kółka makaronowe w sosie porowym z brokułem

Składniki:

porcja na 2 osoby

  • 200 g makaronu kółeczka
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki do gotowania
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka liści pora i cienkie plasterki marchewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie /można na parze/. Warzywo powinno być ugotowane, ale jędrne. Nastawić wodę na makaron i ugotować wg zaleceń producenta. W międzyczasie pokroić cienko dokładnie umyty por. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krążki pora, czosnek i dusić kilka minut. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą, zdjąć z ognia, przelać do wysokiego naczynia i zmiksować. Powstały sos wlać z powrotem na patelnię i podgrzać. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć różyczki brokuła, ozdobić świeżym porem, cieniutkimi paseczkami marchewki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: Cris

Zobacz także: Sałatka caprese na wiosnę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)