POLECAMY

Kawior z bakłażana

Bakłażana kroimy wzdłuż na połówki, układamy na lekko natłuszczonej blasze i grillujemy w piekarniku ok. 30 minut. Po kwadransie obracamy.

Składniki
3 bakłażany,
100 g wypestkowanych czarnych oliwek,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 cytryna,
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy wzdłuż na połówki, układamy na lekko natłuszczonej blasze i grillujemy w piekarniku ok. 30 minut. Po kwadransie obracamy. Po wyjęciu z pieca łyżeczką wydrążamy miąższ i miksujemy go na miazgę (można ubić widelcem). Dolewamy oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu i jeszcze raz intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone drobno oliwki. Mieszamy i serwujemy na zimno z chlebem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)