Kasztany.

Kasztany z Korsyki

Na Korsyce cały region La Castagniccia nazwano na cześć tego owocu, gdyż przez wiele lat stanowił podstawę wyżywienia. Tamtejsza ziemia nie nadawała się pod uprawę zbóż, a bujne lasy kasztanowe dostarczały owoców o wysokiej zawartości skrobi i kalorii, bogatych w witaminy.
Kasztany.

Z mąki kasztanowej można robić chleb i rozmaite wypieki, ale wcześniej kasztany się suszy. Kiedyś kobiety trudniły się zbieraniem kasztanów – obecnie łapie się je w sieci. Odmian jadalnych kasztanów jest pięć.

Są bardzo popularne w kuchni francuskiej – i to nie tylko korsykańskiej. Wiele tradycyjnych przepisów znajdziemy we włoskiej Toskanii.

Zobacz także: Kuchnie regionalne Francji

Sprzedaje się wiele produktów z kasztanów: w puszkach, krem kasztanowy, kandyzowane kasztany, mąkę kasztanową, pieczone z grilla, smażone, robi się ciasta i polenty kasztanowe, pasztety, placki, naleśniki, puree, podaje się kasztany z patelni. Stosuję się je jako dodatek do mięs, zup i do rozmaitych farszów, nadziewa się nimi drób. Smaczne są kasztany duszone na patelni z innymi warzywami, cebulką, czosnkiem, grzybami, marchewką, cukinią, można je podlewać winem, wywarem, przyprawiać ziołami.

Doskonale nadają się do pieczenia na grillu – posłużą jako sycąca przekąska. Trzeba je wcześniej naciąć, żeby po upieczeniu dały się łatwo obrać.

Obrane kasztany moczymy przez kilka minut w wodzie, żeby pozbyć się gorzkiej, mechatej drugiej skórki.