Choć jej skład (nadziewana w jelita mieszanina krwi i podrobów wieprzowych oraz kaszy gryczanej lub jęczmiennej) nie koniecznie zachęca do konsumowania, to o dziwo często wygrywa nawet z najbardziej wyszukanymi daniami z grilla i króluje na ogrodowych przyjęciach. A to wszystko za sprawą odpowiedniego jej przyrządzenia i podania.
Kaszanka, aby nam posmakowała, musi być podana z odpowiednimi dodatkami - wówczas smakuje znakomicie. Spróbujcie zatem kaszanki w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, winnych jabłek, cebuli, majeranku i koniecznie kuflem zimnego piwa. Taką kasznkę z pewnością docenicie i polubicie.
Kaszanka z winnymi jabłkami
Składniki:
- 1 kg kaszanki
- 4 winne jabłka
- 4 cebule
- 10 ząbków czosnku
- majeranek
- olej
Sposób przygotowania:
Kaszankę pocinać na wierzchu, aby podcza spieczenia ie popękała.Cebule obrać, pokroić w plastry. Jabłka pociąć w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Jabłka, cebulę i ząbki czosnku przełożyć do naczynia, skropić olejem, posypać majerankiem, dokładnie wymieszać. Tackę lub folię aluminiową posmarować olejem.Rozłożyć kaszani z jabłkami i cebulą. Całość posypać pieprzem. Zawinąć niezbyt szczelnie w folię aluminiową. Piec 15 minut.
Kaszanka z grilla z pieczonymi zeimniaczkami
Składniki:
- 1 kg kaszanki
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotowac w osolonej wodzie n apół twardo. Cebulę obrać, umy, pokroic w krążki. Na tacce aluminiowej ułożyć kaszanki i obok ziemniaczki z cebulą. Całość polac olejem, pospyapać solą i pierzem. W czasie pieczenia warzywa co jakiś czas delikatnie mieszać, kaszankę obracać.