Składniki:
- 1 karp cały - około 1.8 kg
- 2 cebule duże
- sok z 1 cytryny
- 15 dkg pieczarek
- 1 cebula mała
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko roztrzepane
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 3 łyżki oleju
- wykałaczki
- 80 cm grubej białej nici kuchennej
- 1 cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania:
Karpia oskrobać z łusek i szlamu, usunąć wnętrzności. Następnie dokładnie go umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę. 2 duże cebule pokroić w krążki. Skropić karpia sokiem z cytryny. Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz.Włożyć do lodówki na 24 godziny. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, cebulę, usmażyć i ostudzić. Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz i wyrobić masę.Z karpia wyjętego z lodówki, usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka. Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować na wykałaczkach (tak jak buty) nicią. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem, włożyć karpia i posmarować z wierzchu olejem. Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Resztę masła roztopić, polać karpia i piec jeszcze przez około 10 minut. Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!
Autor: Eli_555
Polecamy również: Jak przygotować wigilijnego karpia smażonego