Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafiory ugotować i osączyć z wody. Mąkę zasmażyć ż tłuszczem i rozprowadzić wywarem z włoszczyzny oraz przecierem pomidorowym, wlać śmietanę, uważając, aby sos nie był gęsty.
/ 18.10.2006 10:53

Składniki

  • 2 kalafiory,
  • 4 łyżki tłuszczu,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki utartego żółtego sera,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 szklanki wywaru z włoszczyzny

Sposób przygotowania

Kalafiory ugotować i osączyć z wody. Mąkę zasmażyć ż tłuszczem i rozprowadzić wywarem z włoszczyzny oraz przecierem pomidorowym, wlać śmietanę, uważając, aby sos nie był gęsty.

Gdy przestygnie - dodać jaja i cukier. Kalafiory zalać sosem, posypać serem, skropić tłuszczem i zapiec.