Jarzyny z pikantnym sosem

Jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko...
/ 13.11.2007 12:59

Składniki
300g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany, cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka),
50g makaronu sojowego,
2 żółtka,
sos rybny,
olej słonecznikowy,
jeden ogórek,
4 łyżeczki sosu chili,
2 dymki,
2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania
Jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtka wymieszać z łyżką sosu rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min. Wymieszać składniki sosu: posiekane dymki, czosnek, sos chili i łyżkę sosu rybnego. Połową sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać gorące jarzyny.