Jarskie kotlety

Wystudzone ziemniaki rozgnieść na puree, dodać grysik, mąkę, jajko i gałkę muszkatołową, wyrobić ciasto...
/ 04.07.2007 20:30

Składniki
1 kg gotowanych ziemniaków
50 g grubego grysiku
2 łyżki mleka
75 g pełnoziarnistej mąki
1 jajko
sól
tarta gałka muszkatołowa
3 łyżki masła
smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania
Wystudzone ziemniaki rozgnieść na puree, dodać grysik, mąkę, jajko i gałkę muszkatołową, wyrobić ciasto. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałeczek i pokroić go na kawałki jednakowej wielkości. Następnie uformować owalne placuszki o grubości 1,5 cm. Rozgrzać tłuszcz na patelni i partiami smażyć kotlety. Kiedy na obrzeżach zabarwią się na złoty kolor, przewrócić i dosmażyć.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/05.06.2014 15:05
kOTLETY SOJOWE