Nie tylko kultura wpływa na to co i jak jemy, również zwyczaje kulinarne danej rodziny wpływają na sposób przyrządzania potraw. Nasz jadłospis zależy również od praw religijnych - spożywanie potraw postnych w określonym czasie, i wyznawanej filozofii. O tym, że jedną potrawę jadamy często, a drugą okazjonalnie decyduje zasobność portfela, dostępność produktów, a niekiedy również mądrość ludowa. Podobnie rzecz ma się w odniesieniu do Japonii.
Cechy japońskiej kuchni
Dla Japończyków ważne jest, by podczas gotowania zachować naturalny smak i zapach potrawy, a także jej ... świeżość.
Zatem często to co jest rarytasem kuchni japońskiej dla nas - Polaków jest potrawą niedogotowaną lub na wpół ugotowaną.
Jest to jedna z głównych cech kuchni japońskiej - podać potrawę z surowych składników lub takich, które jedynie przez chwilę były poddane obróbce cieplnej. Ten zabieg pozwala zachować jak najbardziej naturalną postać składnika.
Drugą ważną cechą kuchni japońskiej jest stosowanie minimalnej ilości przypraw w bardzo małych porcjach, a wszystko oczywiście w hołdzie naturalności.
Wśród japońskich przypraw znajdą się; ocet, mirin - wino zapachowe na bazie ryżu, imbir, łagodny sos sojowy, sol cukier i wasabi - zielony chrzan.
Każdej z tych przypraw Japończycy dodają zaledwie szczyptę do swoich dań, przy czym ilości są skrupulatnie odmierzane i dawkowane po troszku, aż do osiągnięcia zadowalającego efektu.
Polecamy: Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?
Biorąc pod uwagę powyższe należy pamiętać, że kuchnia japońska nie lubi półśrodków i tanich zastępników - dania japońskie swój oryginalny smak zawdzięczają wysokiej jakości produktom, z jakich są przyrządzane.
Wśród dań japońskich znajdują się tylko takie, których kawałki pozwalają na zjedzenie potrawy pałeczkami - to kolejna cecha tej kuchni.
Czytaj także: Jedzenie pałeczkami