Przyprawy |
Składniki, do których je dajemy |
Dania, do których je dajemy |
Anyż i chińska przyprawa „5 smaków” |
Wieprzowina, wołowina, drób, ryby |
Wołowina, dania kuchni chińskiej |
Chilli |
Mięso, drób, ryby, pomidory, papryka, duszone warzywa |
Dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej |
Cynamon |
Ryż, wołowina, szpinak, kasza jaglana, dunia |
Gulasze i potrawki, kasze i ryże na słodko, duszone warzywa |
Czarnuszka |
Kapusta, miód, pieczywo |
Prażona kapusta, chleb, pieczywo drożdżowe |
Gałka muszkatołowa |
Wołowina, sery, szpinak, marchew, pieczarki, mleko, śmietana |
Dania z sosem beszamelowym, włoskie dania z makaronem |
Imbir |
Ryby, mięso, warzywa korzeniowe |
Curry, marynaty, potrawki, dania kuchni chińskiej |
Kardamon |
Ryby, ryż, drób, warzywa, jogurt |
Curry, pilawy, potrawki |
Kmin rzymski |
Warzywa strączkowe, ryż, drób, mięso |
Curry, dania z kuchni amerykańskiej, marokańskiej, australijskiej, |
Kolendra |
Pomidory, marchew, mięso |
Zupy, dania z sosami pomidorowymi, dania z duszoną marchewką, |
Kurkuma |
Ryby, warzywa, ryż, jajka |
Curry, pilaw, dania z ryżu |
Nasiona kopru włoskiego |
Ryby, wieprzowina, ziemniaki, ryż |
Dania z makreli, karpia, sałatki, risotto |
Papryka |
Ryby, wieprzowina, wołowina, ziemniaki |
Zupy, gulasze, |
Szafran |
Kurczak, ryż, ryby, owoce morza, ziemniaki |
Paella, risotto, kuskus |
Polecamy: Jak suszyć zioła?