Przyprawy orientalne nadają potrawom niepowtarzalnego smaku.

Jaka przyprawa do jakiej potrawy?

Poznaj kilka zasad związanych z dodawaniem przypraw, a potem twórz własne kompozycje smakowe. I nie zapomnij przedstawiać ich ze znakiem ©
/ 04.11.2010 09:23
Przyprawy orientalne nadają potrawom niepowtarzalnego smaku.

Przyprawy

Składniki, do których je dajemy

Dania, do których je dajemy

Anyż i chińska przyprawa „5 smaków”

Wieprzowina, wołowina, drób, ryby

Wołowina, dania kuchni chińskiej

Chilli

Mięso, drób, ryby, pomidory, papryka, duszone warzywa

Dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej

Cynamon

Ryż, wołowina, szpinak, kasza jaglana, dunia

Gulasze i potrawki, kasze i ryże na słodko, duszone warzywa

Czarnuszka

Kapusta, miód, pieczywo

Prażona kapusta, chleb, pieczywo drożdżowe

Gałka muszkatołowa

Wołowina, sery, szpinak, marchew, pieczarki, mleko, śmietana

Dania z sosem beszamelowym, włoskie dania z makaronem

Imbir

Ryby, mięso, warzywa korzeniowe

Curry, marynaty, potrawki, dania kuchni chińskiej

Kardamon

Ryby, ryż, drób, warzywa, jogurt

Curry, pilawy, potrawki

Kmin rzymski

Warzywa strączkowe, ryż, drób, mięso

Curry, dania z kuchni amerykańskiej, marokańskiej, australijskiej,

Kolendra

Pomidory, marchew, mięso

Zupy, dania z sosami pomidorowymi, dania z duszoną marchewką,

Kurkuma

Ryby, warzywa, ryż, jajka

Curry, pilaw, dania z ryżu

Nasiona kopru włoskiego

Ryby, wieprzowina, ziemniaki, ryż

Dania z makreli, karpia, sałatki, risotto

Papryka

Ryby, wieprzowina, wołowina, ziemniaki

Zupy, gulasze,

Szafran

Kurczak, ryż, ryby, owoce morza, ziemniaki

Paella, risotto, kuskus

Polecamy: Jak suszyć zioła?