Jak zrobić zupę pho?

Pho to bardzo popularne, smaczne i rozgrzewające danie kuchni wietnamskiej. Wietnamczycy jedzą je jak Polacy barszcz – i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.

Pho to rodzaj rosołu z makaronem i mięsem (phở bò z wołowiną i phở gà z kurczakiem). Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że dodatki do rosołu nie są gotowane, a jedynie hartowane w gorącym rosole. Dlatego nie przyrządza się phở z wieprzowiny. Zupę pho doprawia się świeżą kolendrą i sosem rybnym.
Potrzebne będą:
Krótko gotowana pierś z kurczaka i rosół z kurczaka
2 małe paczki makaronu fasolowego lub makaronu sobe
kiełki fasoli
pęczek blanszowanego w rosole pak choi
4 pokrojone szalotki
natka kolendry i chili do ozdoby
tamari, olej sezamowy i sos rybny do smaku

Polecamy: Jak zrobić nem-sajgonki?

Gotujemy makaron (kilka minut) i przekładamy do misek. Na to nakładamy pokrojoną pierś z kurczaka, kiełki fasoli oraz pak choi. Zalewamy wszystko rosołem, przybieramy natką kolendry i chili. W trakcie jedzenia doprawiamy ewentualnie olejemy sezamowym lub sosem rybnym i tamari.

Polecamy: Jak zrobić duszoną wieprzowinę z jajami i mlekiem kokosowym?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Próbowałam zrobić sama ale nie bardzo mi to wyszło, wonton za to wychodzi mi idealnie, prawie tak jak w Mekongu na Wadowickiej.