Zapiekany ryż można podawać z cielęciną, wątróbką drobiową lub mięsem gołębia. W Afryce biram ruz jest bardzo słynny.

Jak zrobić słynny biram ruz, czyli ryżową zapiekankę?

Tę ryżową zapiekankę można podawać z kurczakiem lub wątróbką. Danie biram ruz jest bardzo popularne w Egipcie. Warto je włączyć do domowego menu.
/ 07.01.2011 19:18
Zapiekany ryż można podawać z cielęciną, wątróbką drobiową lub mięsem gołębia. W Afryce biram ruz jest bardzo słynny.

Aby przygotować tę potrawę, potrzebne będą:
2 szklanki ryżu, 2 szklanki mleka, szklanka bulionu, szklanka śmietanki, łyżka masła, pół łyżki soli, pół łyżki pieprzu, pół łyżki ulubionej mieszanki przypraw orientalnych, 1 szklanka pokrojonego w kawałki mięsa z kurczaka lub wątróbki, mięsa z gołębia lub cielęciny – w zależności od tego czym dysponujemy.

Zobacz także: Smażony ryż z ananasem


Ryż myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez 15 minut, po czym odcedzamy. Dodajemy pieprz, mieszankę przypraw i mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i masło, i również mieszamy z ryżem.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy warstwę ryżu, kładziemy na niego pokrojone cienko mięso (można je wcześniej nieco przesmażyć) i przykrywamy następną warstwą ryżu.
Mleko zagotowujemy z bulionem, dodajemy sól, i gorącego płyn ostrożnie wlewamy do naczynia do zapiekania.
Brzegi naczynia do zapiekania powinny być wysokie, ponieważ ryż zwiększy swoją objętość i „urośnie” nam do góry (zostawmy wolne ok. 2 cm od brzegu).


Wstawiamy zapiekankę do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 35 minut. Po upieczeniu wierzch zapiekanki powinien być dobrze zrumieniony, a ryż miękki.

Zobacz także: Jak gotować ryż na patelni?