Ta kanapka świetnie nadaje się dla wszystkich osób, które pracują fizycznie. Jest bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i mocno energetyczna. A to za sprawą połączenia awokado i porządnej szynki.
Polecamy: Jak smażyć hamburgery?
Najlepiej zrobić jest taką kanapkę z pieczywa, które w Polsce nazywane jest ciabattą, ale może być też po prostu podłużna, szeroka bułką, którą nacinamy tak, aby powstały 3 warstwy miąższu (górna, środkowa i dolna).
Następnie łączymy 2 łyżki miękkiego masła z 2 łyżkami musztardy Dijon lub kremu z gorczycy i z grubym, czarnym pieprzem. Tak przygotowanym „masłem” smarujemy rozłożoną na „plecach” kanapkę – po obu stronach miąższu.
W każde nacięcie wkładamy plaster lub plastry szynki oraz pokrojone w plastry awokado. Jeszcze tylko odrobina soli, jeśli ktoś lubi i… zawijamy kanapkę w jej środkowej części papierem śniadaniowym lub papierem do pieczenia (wystarczy pasek papieru o szer. 1/3 kanapki), zawiązujemy sznurkiem dość ściśle, i wstawiamy do lodówki. A gdy tylko masło się zestali, kanapkę można jeść. Wówczas się nie rozpadnie.
No, ale jeśli ktoś jest bardzo głodny… można sobie dać spokój z papierem, wziąć talerz i po prostu jeść!
Polecamy: Spróbuj wołowiny na brytyjski sposób