Korzennie i z gorgonzolą
Do zrobienia tych maleńkich kanapeczek potrzebny będzie ciemny chleb, najlepiej o wyczuwalnej nucie korzennej. Wycinamy z niego nieduże kółeczka. Następnie na okrągłą kanapeczkę nakładamy rozgniecioną widelcem miękką, dojrzałą gorgonzolę. Na wierzch kładziemy połówkę orzecha włoskiego i posypujemy kilkoma listkami świeżego tymianku. Smak tej przystawki jest wykwintny, a wygląd bardzo efektowny.
Zobacz także: Portugalskie przekąski: petiscos i salgados
Wieżyczki serowo-szynkowe
Kromki lekko przypieczonego pieczywa tostowego białego pozbawiamy brzegów, a następnie kroimy na małe kwadraciki. Do przygotowania jednej wieżyczki potrzebować będziemy 3-4 kwadraty, w zależności od tego, jaka wysokość nam samym odpowiada. Na spód nakładamy cienką warstwę serka ricotta, a na to plasterek szynki gotowanej i przykrycie z chleba tostowego. Kolejne piętro budujemy w ten sam sposób, nakładając ricottę i szynkę. Kończymy chlebem. Udekorować można plamką majonezu oraz czymś, co nada kolor i wzmocni smak wieżyczki, mogą to być listki ziół lub kawałeczek ostrej papryczki.
Zobacz także: Jak się serwuje mezedes, czyli greckie przystawki?
Biało-zielono
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki, które lekko opiekamy. Na każdej grzance układamy zgrabnie uformowany kawałek sera koziego, można go nakładać małą łyżeczką, wtedy powinien zachować soczewkowaty kształt. Na wierzch sypiemy drobno pokrojone awokado, które wcześniej przez chwilę trzymaliśmy w oliwie i soku z cytryny. Wykończeniem tej prostej, acz niezwykle smacznej przekąski wystarczy tylko odrobina soli i grubo mielonego pieprzu.