Indyjska zupa pomidorowa - na obiad, zamiast klasycznego rozwiązania.

Jak zrobić indyjską zupę pomidorową?

Indie kojarzą się nam z bogactwem przypraw, świeżym, intensywnym smakiem i lekkością potraw. Warto czerpać inspiracje z tamtejszej kuchni, eksperymentować i zachwycić się nią. Dziś – indyjska zupa pomidorowa!
/ 18.05.2011 11:11
Indyjska zupa pomidorowa - na obiad, zamiast klasycznego rozwiązania.

Polska zupa pomidorowa


Zupę pomidorową można przyrządzić na wiele sposobów. Na „niedzielnym” rosole, na bulionie warzywnym lub kostce rosołowej, z dodatkiem śmietany, jogurtu i mąki. Obowiązkowo musi być jednak podana z ryżem lub makaronem. 


Coś innego


Może tym razem warto spróbować czegoś innego? Czegoś, co jednocześnie jest niezwykle orientalne i nietypowe dla kuchni polskiej, a także zdrowe? Tym razem na obiad podajmy indyjską zupę pomidorową! Jest ona niezwykle aromatyczna, wyróżnia się piękną i lekko pomarańczową barwą, jest zdrowa , niskokaloryczna i bardzo szybka w zrobieniu.

Polecamy także: Porady indyjskiej mamy - gotowanie


Jak zrobić indyjską zupę pomidorową?


Będzie nam potrzebne jedynie:
- puszka pomidorów (najlepiej bez skórki)
- słoiczek przecieru pomidorowego
- szklanka wody
- 1 mniejsza cebula czosnkowa
- 2ząbki czosnku (polskiego)
-przyprawy: papryka ostra, pieprz, kurkuma i curry


Na łyżce oliwy podsmażamy poszatkowaną cebulkę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory, przecier i wodę, przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 10min. Gotowe!
Teraz zupkę można zmiksować blenderem na gładką masę, lub zostawić tak jak jest z kawałkami pomidorów.
Jeśli chodzi o przyprawy, to pamiętajmy, że im damy ich więcej, tym będzie ostrzejsza.


Zdrowotne właściwości kurkumy i pomidorów


Wykazano, że kurkuma (w połączeniu z czarnym pieprzem i oliwą) oraz pomidory są podstawą diety antyrakowej. Połączmy więc przyjemne (smaczne) z pożytecznym i już dziś rozkoszujmy się zupą! 

Zobacz także: Jak zrobić zupę z soczewicy?